The Blog

Hamilelik döneminde anne ve bebeğinin sağlığı konusunda annenin nasıl beslendiği çok önemlidir. Hamile sürecinde anne ne yemeli ne yememeli oldukça merak edilen bir konudur. Peki ya sakatat hangi konumda yer alıyor? Bu çalışmada hamile olan kadınların bu süreçte sakatat tüketiminin uygunluğu hakkında okuyuculara fikir aktarmak amaçlanmıştır.

Hamilelikte hepimizin bildiği gibi bir aşerme söz konusu. Anne adaylarının ne zaman ne yemek isteyecekleri belli olmuyor. Bunların arasında sakatat da gelebiliyor. Gebelik sürecinde sakatat tüketimine elbette dikkat etmek gerekiyor. Bu süreçte kişisel doktorlarımızın önerdiği testleri yaptırmalı ve vücudumuzun bazı virüslere karşı koruyuculuğunun olmadığı gözlenmiş ise  sakatat tüketmemeye özen göstermeliyiz. Ve hatta onlara çıplak elle dahi dokunmamız gerekmektedir.

Ayrıca tüm bunların dışında, bazı doktorlar ilk 3 ay sakatat tüketimini uygun görmüyor. [1] Gebelerin anemi durumu ile çay, kırmızı et ve sakatat tüketimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p<0.05). . Anemisi olan gebelerden 4 ve üzeri öğün alan olmadığı, %50’sinin çay tüketmekte olduğu, %16,7’sinin hiç kırmızı et tüketmediği, %66,7’sinin hiç sakatat tüketmediği, %16,7’sinin hiç tavuk eti tüketmediği, %16,7’sinin hiç balık tüketmediği, gebelerin hepsinin yumurta, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler tükettiği saptandı. %100’ü doktora düzenli gittiğini ifade etti.

Bu çalışmanın amacı, hamilelik sürecindeki kadınların sakatat tüketiminin uygun olup olmadığı konusunda araştırma yapmaktır.

2. HAMİLELİK SÜRECİNDE SAKATAT TÜKETİ Mİ UYGUN MU?

Sakatat türevi besinlerde toksin birikimi olması sebebiyle gebelik döneminde tüketimi risk yaratmaktadır. Örneğin Ciğer’i ele alırsak, A vitamini çok zengin olduğundan gebelik sürecinde çok fazla tüketmek annede toksin etkiler yaratarak bebeğe zarar verebilir.

Sakatat tüketiminden sonra alınan toksin ve kimyasallar hamile kadınların ve bebeklerinin organlarında veya farklı dokularında birikerek anne karnında ya da daha sonrasında çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Özellikle Kelle Paça ve İşkembe pişirilmeden önce kimyasal kullanılarak beyazlatıldığından hem anne  hem de fetüs için epey tehlikeli olabilmektedir.

Çeşitli faydaları olan, vitamin ve protein açısından oldukça zengin olan sakatat; gebelik döneminde hem bu süreçte ki kadın hem de doğacak olan bebeğin sağlığı için mümkünse tüketilmemelidir.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Your review*

Name*

Email*

Website*