The Blog

KELLE PAÇA

Bir sakatat yemeği türü olan kelle paça, içeriğindeki ana ürün olan kırmızı et ile birlikte yoğurt, yumurta sarısı, limon, sarımsak ve soğan gibi yardımcı doğal ürünler de içermesi sayesinde çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin olan kelle paça tüketimi bağışık sistemini de güçlendirmektedir.

Topuk kemiğinden yapılan yemek anlamı taşıyan kelle paça çorbası, geçmişte de birçok araştırmaya konu olmuş olup Orta çağ dönemlerinde şifalı olması ve iyileştirme özelliğiyle bilinmektedir. Bu çorba türü koyunun yalnızca ayak bilek etlerinden yapılıyorsa paça çorbası olarak isimlendirilir (Batu, 2016; Kasnavieh, 2017; Demirgül, 2018).

Yüksek proteini ve jelatini bünyesinde barındıran kelle paça çorbası kemik sağlığı açısından önemli bir rol oynamaktadır. Günümüzde, Norveç gibi ülkelerde festivallerde yapılmaktadır. İçeriğindeki kollajen sayesinde kırık iyileşmesi veya ortopedik sorunlarda bu çorbanın faydaları tespit edilmiştir, ancak tek başına kabızlığa sebep olabileceği için sirke ile tüketimi önerilmiştir (Kasnavieh, 2017).

KELLE PAÇA NASIL HAZIRLANIR?

TARİFİ İÇİN MALZEMELER :

  • 1 adet kelle(dana, koyun veya dana)
  • 4 adet ayak(dana, koyun veya dana)
  • 1 adet işkembe
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz (azaltılıp arttırılabilir)

SERVİSİ İÇİN :

  • 3 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

KELLE PAÇA ÇORBASI PÜF NOKTASI

Alacağınız kelledeki beyni bu çorbada kullanmıyorsunuz. Kelleyi beyinsiz olarak da alabilirsiniz. Arzuya göre kellenin dilini de, zarını soyup ince ince doğradıktan sonra kullanabilirsiniz. İşkembe, ayaklar ve kellenin çok iyi temizlendiğinden emin olun. Gerekirse ayakların üstündeki kılları gidermek için ocakta tütsüleyebilirsiniz. Kelleyi tamamen arındırmak için bir gece boyunca, 2-3 saat aralıklarla suyunu değiştirerek, suda bekletmeniz daha iyi olacaktır.

KELLE PAÇA ÇORBASI TARİFİ

  1. Kelleyi iyice temizlemek için bir gece boyunca aralıklarla suyunu değiştirerek suda bekletin. Ardından süzün ve bir düdüklü tencereye alıp, üstünü geçecek kadar su doldurun. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 30 dakika boyunca pişmeye bırakın.
  2. Bu sürenin sonunda kelleyi tencereden alın ve etlerini didikleyip, didiklediğinizi etleri bir kenara alın. Kelleyi haşladığınız suyu da süzerek ayrı bir kaba alın.
  3. İşkembeyi güzelce yıkayıp, temizleyin. Ardından ayakları da güzelce temizleyin ve gerekirse tütsüleyin. İşkembeyi ve paçaları düdüklü tencereye alın, üstlerini geçecek kadar su ilavesi ile, kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 30 dakika kadar pişmeye bırakın.
  4. Bu sürenin sonunda işkembeyi küçük küçük doğrayıp bir kaba alın. Ayakları da güzelce didikleyip, didiklediğiniz etleri bir kenara alın.
  5. İşkembe ve ayakları pişirdiğiniz suyu da süzerek bir kenara ayırın.
  6. Derince bir başka tencereye yağı ve unu alın ve unun kokusu çıkana dek unu kavurun. Sonra süzmüş olduğunuz kellenin suyunu ve işkembenin suyunu ekleyin.
  7. Un tamamen eriyene dek karıştırın. Ardından didiklediğiniz kelleleri, küçük küçük doğradığınız işkembeyi ve didiklediğiniz ayak etlerini ekleyin.
  8. Çorbanız kaynayana dek karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra tuzunu ilave edin ve ayrı bir tavada kırmızı biberi tereyağında kızdırıp çorbaya ilave edin.
  9. Güzelce karıştırın ve servis kasesine alın.
  10. Servis ederken üstüne rendelenip ezilmiş sarımsakları ve sirkeyi gezdirin. Toz kırmızı biberle de süsleyerek, sıcak sıcak servis edin.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Your review*

Name*

Email*

Website*