Tüm et türlerinde olduğu gibi, sakatat türlerinde de en uygun tüketim, taze tüketimdir. Bununla birlikte hemen tüketilmeyecekse, sakatat nasıl saklanır? Konusunda detaylı bilgi almanız önemlidir. Sakatatların narin yapıları, aynı zamanda çok çabuk bozulmalarına sebep olabilir.
Beyin, dil, ciğer gibi, sakatat türleri farklı, kokoreç, baş, yürek gibi sakatat türlerinin ayrı dayanıklılığa sahip olduğu bilinmelidir. Tüm sakatat türleri için, porsiyonluk şekilde kesildikten sonra, 3 aya kadar derin dondurucuda uygun koşullarda dondurma yöntemi uygulanabilir.
Sakatat Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
Sakatatların farklı pişirme yöntemleri, farklı türlerine göre uygulanır. Sakatat yemekleri çok geniş bir külliyata sahiptir ve bu yemeklerden birkaç ciltlik yemek kitabı çıkabilir.
Sakatat tüketimi, aslında et tüketimiyle paralel bir şekilde, binlerce yıl öncesine uzanır. Bu nedenle de çok eskiz zamanlardan günümüze kadar ulaşmış, çeşitli pişirme yöntemleri bulunur.
Hatta bu nedenle bazı pişirme yöntemleri, bölgelerle özdeşleşerek, en ünlü ve özel yemekler haline dönüşmüştür.
Bunla başlıca örnekler vermek gerekirse, Edirne Tava Ciğeri, Mumbar, şırdan, kokoreç, işkembe çorbası olarak sıralayabiliriz. Yaşamı boyunca hiç kokoreç veya şırdan yememiş pek çok kişi bulunurken, bunun lezzetine düşkün çok sayıda kişi de bulunur.
Sakatat türleri genellikle, haşlama, kızartma, çeşitli sebzelerle birlikte, kızartma ve tava, çorba türleri olarak değerlendirilir. Sakatat Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Sorusunun sürekli sorulmasının nedenlerinden biri, farklı sakatat türlerinin farklı pişirme yöntemlerinin bulunmasıdır.
Örneğin beyin haşlama yapılarak söğüş olarak tüketilirken, karaciğer ve yürek tava kızartma olarak yapılan yemeklerle meşhurdur. Dil uzun süre haşlanarak pişirilirken, işkembe ve paça çorba yapılarak tüketilir.
Kokoreç ise uzun işlemler sonucunda hazırlanır ve tava olarak pişirilir Şırdan ve mumbar, uzun temizlik aşamalarından sonra haşlama şeklinde yapılan yemeğiyle meşhurdur.